(Vissza)Hangolódás az óvodára! - A gördülékeny óvodakezdés

(Vissza)Hangolódás az óvodára! - A gördülékeny óvodakezdés

Sok kisgyerek kezdi el az óvodát szeptemberben. Vannak olyanok akik életükben először lépik át az óvoda kapuját, vannak olyanok akiknek csak pár hét maradt ki, és vannak olyanok akik a vírushelyzet miatt nem jártak óvodába.

Fontos felkészítenünk gyerekeinket az óvodára, bármennyi idő is maradt ki. Ez az időszak minden gyermek számára megterhelő, ki könnyen, ki nehezen veszi az akadályokat. 

1. Meg kell értetnünk a gyerekkel, hogy a szülők munkába mennek, a gyerekek pedig óvodába. 2. Jó, ha a nyár végével visszaszoktatjuk gyermekeinket az ebéd utáni pihenésre/alvásra. Sok óvodában nem kötelező az alvás, azonban a csendes pihenő mindenkitől elvárható. Főleg egy kiscsoportos, vagy középső csoportok gyerek esetében szüksége van a megfelelő mennyiségű pihenésre. 3. Az óvodában a gyerekeknek sokféle szabályhoz/elváráshoz kell alkalmazkodni. Beszélgessünk velük előzetesen az óvodai szokásrendszerről, az óvodai emlékeikről.4. Az óvodában sok gyerek van egy csoportban, óvodapedagógusból pedig egy vagy kettő. Némi önállóság elvárható már az óvodába készülő gyerekektől is. Jó, ha erre otthon a szülő felkészíti és bizonyos feladatokat rábíz a gyerekre. Kérem a szülőket, hogy ne vegyék ki a feladatokat gyerekeik kezéből, mert ők lassabban csinálják. Had próbálkozzanak (ruha felvétel, esetleges kifordítás, cipő felvétel, száj megtörlése) A nagyobb korosztálytól pedig hatványozottan elvárhatók bizonyos feladatok.5. Este időben fektessük le gyerekeinket. Rossz látni a korán érkező gyerekeket, hogy mire elérkezik a reggeli ideje, majd elalszanak. Ha este időben ágyba kerül, akkor a korai kelés nem lesz számára sem olyan megterhelő.
 


6. Ha korán adjuk be gyerekünket az óvodába, ne üres gyomorral tegyük. A korai gyerekek a reggeli ügyeletben éhesek és egy átlag óvodában 9 óra fele van reggeli. Lehet, hogy rögtön ébredés után nem éhes gyerekünk, de valamit út közben falatozzon, mert reggel az óvodában nincs lehetőség mivel megkínálni a gyerekeket.7. A nyár vége felé csökkentsük a különböző multimédia tartalmak fogyasztását gyerekeinknél. Helyette térjen vissza a mindennapos mese olvasás lefekvéskor. Jobban fog tudni pihenni gyerekünk.8. Próbáljanak a szeptemberhez közeledve egy olyan napirendet tartani gyerekeikkel ami már az óvodára hajaz, hogy ne legyen egyik napról a másikra éles váltás. 


Remélem, hogy hasznosak a tippjeim és gördülékenyebb lesz ez a mindenkinek "zűrös" időszak ha előre gondolunk ezekre az apróságokra és megkönnyítjük mindennapjainkat!
Várom visszajelzéseiket!