Tanítsd meg a gyerekedet hintázni!


Tanítsd meg a gyerekedet hintázni!


Óvodapedagógusként sokféle szemszögből figyelem a gyerekeket. A mozgásfejlődés az egyik alappillér a fejlődésük során. Sajnos egyre több gyereknél tapasztalok olyan alapvető hiányosságokat, amiket a szülőknek kellene megtanítani gyereküket. 

Hintázás:

A címben szereplő mondatot nyugodtan vegyünk szó szerint és komolyan, hiszen ez a legszembetűnőbb hiányosság amelyet találkozom az óvoda udvarán. Természetesen nem az éppen 3 évet betöltött gyerekekről beszélek, de egy 4-5-6 éves gyereknek igenis kell annyi tapasztalatának és tudásának lenni, hogy tud hintázni. 

A hintázás fejleszti az egyensúlyt, valamint amit a mozgásos játékoknál már írtam, hogy a koponyában mozog a "folyadék" ami segíti az idegpályák fejlődését. 

Homokozás/ homokvár építés:


Nyilván nem a rajzfilmeken szereplő homokvárra gondolok, de ha visszaidézem a saját gyerekkoromat, akkor legalább egy óriási kupac és alagút mindig épült a játékunk alatt. “Mezítlábázás”:

A nyári meleg lehetőséget ad gyermekeinknek, hogy mezítláb legyenek. Sok gyereknél felfedezhető valamilyen ortopédiai probléma amire ezek a melegebb időszakok jótékony hatással lehetnek. Engedjük gyermekünket a homokban, fűben, kavicson, aszfalton járkálni. Természetesen először bizonyosodjunk meg róla, hogy biztonságos a környezet és nem tud belelépni semmi olyan dologba ami sérülést okoz. Labdajátékok:


Óvodánk udvarán gyakran labdáznak a gyerekek. Ez az eszköz minden családnál fellelhető. Azonban sajnálattal tapasztalom, hogy a nagycsoportos gyerekek egyáltalán nem rendelkeznek labdával kapcsolatos tudással. Pattogtatás, labda elkapás nagyon kevés gyereknek megy. Ez pedig csakis a gyakorlással fejleszthető, javítható. NE röstelljünk szaladni az elguruló labdák után, hiszen gyermekünk idegrendszere minden egyes általa szerzett tapasztalat útján fejlődik. Fáramászás:

Ez a tevékenység inkább otthoni, szabadidős elfoglaltság. Azonban a gyermekek megfelelő fejlődéséhez szükség van erre a mozgás tapasztalásra is az egészséges fejlődésük érdekében. Fontos a kapaszkodó izmok erősítésében, a karok erősítésében. Fejleszti a gondolkodást, kéz-láb-szem koordinációt, hova rakja a kezét lábát, hogy ne essen le. Ez egy nagyon komplex tevékenység. Magasabb csúszda / tűzoltó létra / mászóval:

A végére hagytam a kényesebb eszközöket amikkel találkozhatunk a játszótéren. Természetesen mindenkinek saját felelősségére van bízva, hogy hova engedi a gyerekét. Azt gondolom pedagógusként, hogy ha a gyerek életkora, fizikai állapota lehetővé teszi ezeknek az eszközöknek a használatát, ne tiltsuk meg őket. Hadd tapasztaljanak, ügyesedjenek. Véleményem szerint legfőbb gond, hogy sok szülő vagy túlfélti a gyermekét, vagy nem foglalkozik annyit vele, hogy ezeket mind megmutatja neki. A gyerekeknek mindent el kell mondani, magyarázni mi hogyan működik. Az agyuk olyan, mint a szivacs, érdeklődőek és nem szabad a tudásvágyukat a “felnőttek lustasága” miatt kioltani. Nem biztos, hogy azzal teszünk jót gyermekünk számára, ha mindig csak kiszolgáljuk és megcsinálunk helyettük mindent. Sok-sok dolgot már rá lehet bízni gyerekünkre amely már elég korán fejleszti az önállóságát.Gondoljuk csak át: játszva fejleszthetjük gyerekünket, észrevétlenül!