Miért fontos az esti mese? - 10 ok a mese mellett!

Miért fontos az esti mese? - 10 ok a mese mellett!

A mese olvasás, a beszélgetés, a kommunikáció mind-mind olyan fontos dolgok egy gyerek fejlődésében amelyek hatással vannak a későbbi életére. Összegyűjtöttem néhány szempontot, hogy miért is fontos a mese a gyerekek életében.

Fantázia fejlődése: A történetek által a gyerek fejében képek jelennek meg, amelyek által elképzeli történetet és feldolgozza. Ezt belső leképeződésnek hívja a szakirodalom. Ez a képesség később segíthet a problémamegoldó képesség fejlődésében.

Emlékezet és Figyelem fejlődése: Gyakran figyelhetjük meg, hogy ha egy olyan történetet olvasunk gyerekünknek, amelyet már ismer, akkor szinte magától befejezi a történetet, vagy ha nem jól olvasunk valamit akkor kijavít. Ez mind azt bizonyítja, hogy a gyerek figyel és mindent megjegyez amit hall.

Az agyuk olyan mint a szivacs: Kapcsolódva az előző részképességhez, a figyelem és az emlékezet minden egyes beszélgetés során és mesehallgatás során fejlődik. Észre sem vesszük és mégis fejlődik gyerekünk egy természetes mindennapi történésben. 

Tapasztalat / tudás szerzés: Az elmesélt történetek által gyerekünk új ismeretekre, tudásra tesz szert.

Ismeret átadás: Régebbi, manapság elfeledett dolgokat őriznek a meséink. Ezen ismeretek átadására is tökéletesek a mesék. 

Kultúra: A gyerekek a meséken keresztül megtapasztalhatják más kultúrák jellemtőit, vagy akár a sajátjukról plusz ismereteket szerezhetnek. 

Erkölcsi nevelés: A mese által elmondott történetekből tudjuk átadni gyerekünknek az olyan dolgokat, mint pl a jó-rossz, gonosz létezése, az élet nehézségeit mesélhetjük el a történetek által, vagy akár azt, hogy a kitartó munka és a szorgalom meghozza a gyümölcsét.

Érzelmi nevelés: Fontos érzelmeket lehet közvetíteni a mese által. Vannak tematikus történetek pl. Gyászról, halálról, szerelemről, összetartozásról, családról. Ezek mind-mind segítenek gyerekeinknek megérteni ezeket a fogalmakat. 

Szókincsbővítés: A mindennapi beszéd során nem biztos, hogy a szülők és a gyerek szűk környezete használ olyan szavakat, amelyekkel bővülhet a gyerek tudása. Erre is tökéletesek a mesék.

Érzelmi kötődés a szülővel: Ha csak az esti, vagy a délutáni mesére gondolunk az mindig egy meghitt, együtt töltött idő. Ezt meghitt kapcsolatot a szülővel csak erősíti a mese, főleg, ha utána esetleg van lehetőség beszélni a meséről. (Természetesen nem az alvás előtte mesére gondolok)

Összességében rengeteg jótékony hatása van gyerekünkre nézve a mesének. Fontos már egészen kicsi korban mesehallgatóvá nevelni gyerekünket.