Óvodaválasztás

Óvodaválasztás

Manapság minden szülő nagy körültekintéssel választ gyermekének óvodát. A legtöbb szülő igyekszik a lehető legjobb intézményt kiválasztani gyermeke számára. 

Összegyűjtöttem néhány tippet, hogy milyen szempontokat érdemes figyelmébe venni óvodaválasztáskor.  
- Lakóhelyünkhöz vagy munkahelyünkhöz legyen közel a választott intézmény. Ebben az esetben azt kell mérlegelni, hogy  a gyermek óvodába elvitele és hazavitele melyik helyen kényelmesebb. Sajnos sok gyermek korán kel, hiszen a szülő lakóhelyüktől távol dolgozik és a gyermek már korán az óvodában van. Ezek a gyerekek gyakran már a reggeli idejére álmosak, fáradtak. Viszont óvodapedagógusként rossz látni olyan gyermeket is, aki délután az utolsó és a feje fölött takarítanak a dadus nénik. 
- Az óvoda infrastruktúrája. Ezalatt azt értem, hogy mekkora az udvar, milyen játékeszközök vannak az udvaron. Van-e focipálya, homokozó, hinta, csúszda stb. Ismerjük gyermekünk igényeit, és vegyük figyelembe ezt is az intézmény kiválasztásánál. 
- Esetleges külsős programok/ fejlesztő tevékenységek. Sok óvodában van foci edzés, valamilyen idegen nyelv, néptánc. Ezek általában délutáni elfoglaltságok. Van viszont úszás, színház, korcsolya, amelyek délelőtti programok. Az óvodás gyermekek lételeme a mozgás. Érdemes ezt az igényüket többrétűen kielégíteni. Ezek után érdemes utánakérdezni vagy utána olvasni az óvodák honlapján az óvodai programban. 
- Ha már az óvodai program, akkor érdemes  elolvasni az óvoda programját. Illeszkedik-e az elképzelésünkhöz, és gyermekünk személyiségéhez. Sok szülő csak az iskolaválasztásnál gondol erre a specializációra, azonban minden óvodának megvan a maga specialitása. Vannak mozgás központú, vizuális nevelés, irodalom központú és az úgynevezett zöld óvodák, akiknek a környezetvédelem a fő profilja. 
- Az óvodai személyzet életkora. Tapasztalataim szerint a mai szülők tudatosak, ebben kifejezetten. Néhányan előnyben részesítik az idősebb korosztályt, hiszen nekik már van tapasztalatuk, sok gyermek nevelkedett a kezeik között, viszont előfordulhat, hogy kevésbé motiváltak, kevésbé használják az új pedagógiai technikákat. Mások pedig inkább a fiatalabb óvodapedagógusokat keresik, mivel ők még motiváltak, lelkesek, friss a tudásuk, viszont kevesebb a tapasztalatuk. 
- Az óvodai csoportok fajtája (vegyes/homogén). Manapság egyre kevesebb helyen vannak homogén, vagyis ugyanakkora életkorú gyermekekből álló csoportok. Ez sokmindennek magyarázható. Ebből kifolyólag a legtöbb csoport vegyes. Ennek a csoporttípusnak is vannak előnyei hátrányai. Erről egy másik cikkben olvashatsz!
- A leendő pedagógusokkal való személyes találkozó (amennyiben lehetséges a nyílt napok során)
Jelenleg a járványhelyzet ezt nem teszi lehetővé, de nagyon fontos szerintem a pedagógusok személyisége. Akaratlanul is ráragad a gyermekre az adott személy habitusa, hiszen a legkisebbek utánzás alapján tanulnak elsődlegesen. Szerintem ez a legfontosabb, hiszen ha egy valamit tanácsolhatok, akkor ne óvodát válasszunk vagy iskolát, hanem pedagógust. 
- Ismerős ajánlása: Ha már ismerős ajánl akár egy óvodát, vagy óvodapedagógust, akkor azzal vitatkozni nem lehet! Persze még ekkor is előfordul, hogy Nektek más szempontok elsődlegesek. 

Abban biztosak lehetünk, hogy ez egy komplex, összetett kérdés. 

Ha elnyerte tetszésedet a cikk, akkor lájkolj és oszd meg, hogy megkönnyítsük a családok életét ebben a fontos kérdésben!