Az “anyás” beszoktatás lélektani és gyakorlati oldala óvodapedagógus szemmel!


Az “anyás” beszoktatás lélektani és gyakorlati oldala óvodapedagógus szemmel!


Egy kisgyerek számára az elsődleges szociális színtér a családja. Anyukája, apukája esetleg testvére, ha van. Az óvodába kerülő gyerek életében a legfontosabb személy általában az édesanyja. Eddig vele töltötte a legtöbb időt, számára ő jelenti a biztonságot. Ez azonban az óvoda elkezdésével megváltozik, hiszen már nem az édesanyával tölti a legtöbb időt a gyerek, hanem az óvodapedagógusaival.

Fogadjátok sok szeretettel személyes véleményemet az anyás beszoktatásról.

Ez az úgynevezett beszoktatási időszak az édesanya, és a gyerek számára is megterhelő időszak. Óvodapedagógusként számos hátrányát látom az anyás beszoktatásnak. A gyermek úgy nem fog “beszokni” az óvodába (szót fogadni az óvodapedagógusoknak) ha ott van az édesanyja. Anya jelenléte mellett nem fogja érzékelni az óvoda lényegét, hogy ő itt marad, míg az anyukája dolgozik. Néhány tanács ezzel az időszakkal kapcsolatban:

- Fontos, hogy ezt az időszakot előtte megelőzze több apró beszélgetés, esetleg olyan alkalom, ahol gyerek az édesanyja nélkül is jól tudja érezni magát. Pl. Nagyszülőknél tartózkodás anya nélkül, apával közösen töltött idő. 

- Nem csak a gyereket, hanem az édesanyának magát is fel kell készítenie erre a “leválásra”. Tapasztalatom alapján néhány anyuka sokkal rosszabbul viseli a “leválást” a gyerekről, mint fordítva.  

- Érdemes a lehető legrövidebb időre csökkenteni, hiszen minél tovább tart, annál nehezebb lesz a leválás az anyukáról. 
    

- Az “elvásási rituáléval“ lehet enyhíteni ezt a nehéz időszakot, amely lehet egy kézmozdulat (simogatás), ölelés, puszi kombinációja. 


Kiscsoportosoknál az első időszakban megengedjük, hogy az édesanya illatával átitatott plüss, vagy valami kis rongyi legyen a gyereknél. 

Fontos tudatosítani az anyukákban is, hogy az ő félelmeiket ne vetítsék ki a gyerekükre, hiszen ha ők bizonytalanok a reggeli elköszönéskor, akkor a gyermek sem fogja magát biztonságban érezni az óvodai csoportban. A gyerekek pici emberek, azonban minden érzést, testbeszédet maximálisan értenek.  

A bölcsődéből érkező gyermekeknél egyel könnyebb a helyzet. Ott ez az időszak igazán rövid is lehet. Ezek a családok már átestek az igazi “leváláson”, most csak az új közeget kell megszokni. 

Visszatérni tudok az óvodaválasztásos cikkemre, ahol leírom, hogy milyen szempontokat vegyünk sorra az óvodaválasztásnál. Fontos az óvodapedagógus személye, hiszen minden anyuka, család a legféltettebb kincsüket, a gyereküket bízzák rá egy másik személyre. Az ő bizalmuk a pedagógusban az egyik alappillére a zökkenőmentes beszoktatásnak.

 Javaslat: Aki teheti ne a nyári összevont csoportokkal működő időszakra időzítse a beszoktatást, hiszen előfordul, hogy egyik leendő óvodapedagógus sem dolgozik azon a héten az óvodában, esetleg a gyerek csoportjából kevés gyermek tartózkodik az óvodában, így ez nehezítheti ezt az időszakot. Szeptemberi tanévkezdéskor mindenki (szülők és az új kicsik) a saját csoportjával, óvodapedagógusaival tud ismerkedni és kezdetét veheti az új izgalmas kaland az oviban!