20 mozgásos játék kiscsoportosoknak!

20 mozgásos játék kiscsoportosoknak!

A három és négyéves gyermekek lételeme a futás és a mozgás. Összegyűjtöttem 20 mozgásos játékot, amelyeket nagyon jól és könnyen lehet alkalmazni a gyermekcsoportokban!
Fontos, hogy olyan játékokat játszunk a gyerekekkel, amik közben gondolkodniuk kell, így tud az idegrendszerük a leghatékonyabban fejlődni. 

1. Óriások- törpék: Gyerkek libasorban körbejárnak, “óriások” kiálltásra lábujjhegyre emelkednek, karok magastartásban. A "törpék" kiálltásra pedig leguggolnak és úgy mennek tovább.
2. Fészekrakó: Annyi babzsák szükséges a játékhoz, hogy minden gyereknek jusson. Sípszóra aki a leggyorsabban leül a babzsákra, az az ügyes. Ezt a játékot játszhatjuk más tárggyal is, pl szivacs koronggal. 
3. Mókusok-mókusok ki a házból: Hullahopp karikákban áll mindegyik kisgyerek és amikor elhangzik a felkiálltás egy másik karikát kell keresni háznak. Fontos, hogy próbáljanak a gyermekek egy másik karikába állni. 
4. Madáretető: Kb 3x3m-es területen középre műanyag tálakat helyezünk el. Az óvónő vagy a játékvezető papírkorongokat szór szét és a gyerekeknek ‘szállva’ a korongokat a tálakba kell begyűjteni. 
5. Tyúkanyó és a kiscsibék: Egyik gyermek a tyúkanyó. Körbe-körbe járkál kotkodácsolva és egy jelre (pl. taps, sípszó) köré gyűlnek a többiek.
6. Gazdasszony, tyúkanyó és a kiscsibék: Tyúkanyó és a csibék a teremben vannak. A gazdasszony egy tányért kocogtat egy kanállal, ekkor körégyűlnek a többiek. 
7. Vadász és a mackók: Kb. 3x3-as területen egyik sarokban egy búvóhelyet alakítunk ki. Ez lesz a mackók barlangja. A vadász elvonul majd mikor kürtjével előjön, akkor a mackóknak/gyerekeknek vissza kell bújni a barlangba. Később játszhatjuk már mackójárásban is. 
8. Autós játék: Párosával rendeződnek a gyerekek, a hátsó ember megfogja az előtte álló derekát. A pályán a vonalakon lehet menni. (Előre felrajzolt/ragasztott csíkok a tornateremben.) Éjszaka (felmutatom a labdát) beállnak egy kijelölt garázsba.
9. Folyó-szobros játék: Gyerekek négy fős csoportokban, kézfogással futnak, ők a folyók. Amikor az óvónéni jelez befagynak és egy pózban megállnak.
10. Csermely-árvíz-tenger: csermely: négyesével futnak a gyerekek. Árvíz: egyesével szaladnak. Tenger: Mindenki kört alakít kézfogással, kezükkel hullámoznak. Ezt a játékot inkább a második félévre ajánlom.
11. Méhecskék: Gyerekek zümmögnek, karjuk oldalsó középtartásban, óvónőnél egy dob van.  Egy kis rész a kaptár, ha dobol az óvónő (jön a vihar), be kell repülni a méhecskéknek a kaptárba.
12. Nyuszibál: Csoportszobában megbeszéljük hova lehet bújni. Zeneszóra kijönnek a nyuszik a bokorból, mikor elhallgat a zene jön a farkas és el kell bújniuk.
13. Baglyocskák: Az óvónő zseblámpával áll a játéktér szélén. Ha felkapcsolja alszanak a baglyok. Ha lekapcsolja vadászni indulnak.
14. Kiscsikók: Két kis részt határolunk istállónaka teremben. Ha az óvónő csenget, galoppszökdeléssel kijönnek az istállóból. Tapsra pedig visszamennek.
15. Múzeumban: Gyerekek egy-egy állatok vagy tárgyak. Ha jön az őr (kulcszörgetés) megmerevednek egy adott alakzatban.
16. Erdei kirándulás: Játéktér közepén kialakítunk egy széles területet. Ez a híd. Jelzésre taps. Átfutnak a gyerekek a hídon, egyik oldalról a másikra.
17. Cica legyen akinek nincs párja: Gyerekek futnak a teremben. Mikor elkiáltja magát az óvónő párba rendeződve futnak tovább.
18. Cicus és az egerek: Terem egyik vége az egérlyuk. Egyik kisgyerek az óvónénivel a cica. Kiálltozva jön a két cica és az egerek visszafutnak a lyukba. Közben meg kell érinteni egy gyereket, hiszen a cica egeret szeretne fogni.
19. Fecskék a dróton: Egy fecskemama van, aki terelgeti fecskéit. A teremben lévő vonalakra kell leszállniuk egy sorban. 
20. Tyúkanyó és a kiscsibék: Óvónő a tyúkanyó, ő egy kis körben áll. Ha belép a körbe, körégyűlnek a gyerekek. Ha kijön a körből ‘hess-hess’ szavakkal, a gyerekek futhatnak tovább.