Mozgásos játékötletek az óvodában vagy akár egy szülinapi bulira!

Mozgásos játékötletek az óvodában vagy akár egy szülinapi bulira!

A gyerekek imádnak játszani! Összegyűjtöttem néhány kedvencemet, amelyek eszközigénye kicsi és nagy sikere lesz a gyerekek között!

Villám babzsák
A gyerekek egymással szemben ülnek térdelve. Középre kirakunk minden szemben ülő gyermek közé egy-egy babzsákot vagy valami kisebb tárgyat. Az óvodapedagógus vagy a játékvezető testrészeket (fej, száj, orr, fül, szem stb.) mondd amelyeket a gyerekeknek magukon mutatni kell, majd mikor kimondja a középen lévő tárgy nevét gyorsan el kell kapni. Aki a gyorsabb az, az ügyes. 

Játszahtjuk úgy is, hogy a játékvezető csak tapsol, és ekkor kell gyorsan elkapni a tárgyat. 

Cipőgyűjtés
Ezt nagyon szokták szeretni az óvodásaim, hiszen mindig nagyon izgalmas dolog levenni a cipőnket. 
A játék szabálya, vagyis ahogy mi játsszuk: 
A gyerekek leveszik a cipőiket és a terem teljes területén elhelyezik őket. A csoportszoba végébe több különböző színű karikákat rakunk. Én általában kéket, zöldet, sárgát szoktam rakni. Az a szabálya, hogy a nagycsoportosoknak pl. a kékbe kell minél többet gyűjteni, a közéspősöknek a sárgába, a kicsiknek pedig a zöldbe. Úgy is lehet játszani, hogy két csoportot alkotunk, fiúk és lányok, Egyik csoport egyik karikába gyűjt, másik csoport a másik karikába gyűjti a cipőket.
Természetesen mezitláb, vagyis zokniba balesetveszélyes tud lenni ez a játék, nagyon kérjétek meg a gyerkeket, hogy vigyázzanak magukraés egymásra is.

Szoborjáték
Ezt a játékot rengeteg féle változatban lehet játszani. Mi legutóbb zenére játszottuk. Amikor a zenét hallották a gyerekek,akkor futottak, de amint leállítottam a zenét megmerevedtek mint egy szobor. 
Szoktuk úgy is játszani, hogy valamilyen arckifejezést, vagy mozdulatot kell imitálniuk szoboralkotás közben. Pl. szomorú arc, mosolygós arc, vagy valamilyen állat. 

Jöhet a cica, megsült a hurka!
Körbe ülünk a gyerekekkel a szőnyegen vagy egy nagyobb területen. Egy valakit kiválasztunk aki a cica lesz. Ő jól megnézi, hogy kik ülnek a szőnyegen, majd kimegy a szobából. Ezalatt valaki bebújik a kör közepén lévő takaró vagy pokróc alá és csendben van. A többiek behívják a kint lévő játékost a következő szöveggel: “Jöhet a cica, megsült a hurka!” Erre bejön a cica és meg kell mondania, hogy ki bújt el a takaró alatt. 
Ha nem tudja megmondani, akkor lehet segíteni neki, hogy kidugja valaki a lábát stb.

Ravasz róka: 
Ezt a játékok általában torna foglalkozáson szoktam játszani a gyerekkel. Lényegében egy fogójáték. A gyerekek guggolnak és becsukják a szemüket. Ezalatt valaki fejét megsimogatom, ő lesz a róka. Majd felállnak és elkiáltják magukat kétszer: “Hol vagy te ravasz róka?, Hol vagy te ravasz róka?” Aki fejét megsimogattuk pedig válaszol, hogy itt vagyok és indulhat is a fogócska. Akit megfogtak leül a terem oldalába. 

Székfoglaló
Nagyon nagy sikert arat mindenféle gyermekcsoportban. Ezt is zenére játszuk. Ameddig szól a zene a gyerekek a székek előtt mennek. Amint végetér a zene el kell foglalniuk egy széket. Akinek nem jut szék kiesett a játékból. 

Farkincalopó
Fogójáték - Mindenkinek adunk egy szalagot, amelyet farkincának betűrűnk a derekukba hátra. Egy gyerek a fogó akinek össze kell gyűjtenie futás közben a farkincákat. Akinek kihúzta a farkincáját a fogó, leül egy székre a terem oldalába. 

Utazó babzsák
Minden gyermek fejére teszünk egy babzsákot, majd elindulunk kirándulni. Először csak lassan sétálunk a buszra/vonatra, majd látjuk, hogy “késésben” vagyink így muszáj lesz sietnünk, ne maradjunk le a buszról. Közben vigyázni kell, hogy a babzsák ne essen le a fejünkről. A babzsákokhoz nem lehet hozzányúlni a játék alatt. Ha valakinek útközben leesik, akkor ő sajnos nem tud velünk jönni a "kirándulásra.”